Monday, November 29, 2010

PELABURAN HARTANAH BUMIPUTERA

Salam kengkawan

mari kita sembang pasal Pelaburan Hartanah Bumiputera yang baru dilancarkan ini dan ini adalah petikan dari akhbar...
...

KUALA LUMPUR: Pelaburan Hartanah Bhd (PHB) hari ini melancarkan dana pelaburan Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) bersaiz RM1 bilion, yang membolehkan pelabur Bumiputera menyertai pemilikan benefisial aset hartanah.

Skim pelaburan itu yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di sini, terbuka kepada pelabur Bumiputera berumur tiga bulan ke atas, dengan pelaburan permulaan sebanyak RM500.
"Melalui skim pelaburan yang berlandaskan syariah ini, Bumiputera secara tidak langsung akan berpeluang untuk memiliki pegangan dalam hartanah utama. Unit-unit amanah ini akan diniagakan pada harga tetap RM1 seunit," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PHB Kamalul Arifin Othman pada majlis pelancaran skim itu di sini hari ini. Beliau berkata pihaknya bekerjasama dengan Maybank bagi memudahkan pelabur menjalankan urusan transaksi skim amanah itu.

"Sehubungan itu, pelabur yang berminat boleh mengunjungi cawangan Maybank, yang mempunyai kira-kira 400 cawangan di seluruh negara, untuk membeli unit-unit AHB," katanya.

Mengenai pulangan AHB, Kamalul Arifin berkata pihaknya menjangkakan pulangan yang bakal diterima pelabur skim itu tidak kurang daripada enam peratus berdasarkan prestasi hartanah di kawasan Segitiga Emas.

Beliau berkata Pelabuhan Hartanah juga akan memperbesar saiz skim amanah itu pada masa depan.
Katanya pihaknya akan terus mengenal pasti peluang-peluang perniagaan melalui pembelian hartanah perdana serta membangunkan projek hartanah, terutama dalam sektor pembangunan hartanah komersial.

"Kami merancang membesarkan saiz dana sebanyak RM500 juta lagi tahun depan," katanya.

Ditubuhkan pada Mei 2006, PHB ialah anak syarikat Yayasan Amanah Hartanah Bumiputera, yang aktiviti utamanya sebagai syarikat pemegang pelaburan.
Pada masa ini, nilai hartanah miliknya melebihi RM1 bilion, kebanyakannya di Lembah Klang.

so. mengikut artikel mengatakan PULANGAN sebanyak 6% setahun..apa yang aku faham ianya base pada kadar keuntungan PHB

tadi jugak aku layan diskusi padal pelaburan Hartanah Bumiputera di Astro Awani..
apa yang aku tahu sekarang PHB telah beli tanah l/kurang 6 ekar di Bangsar yang mana telah dalam pembinaan shoping komplek 7 tingkat dan sebelahnya akan dibuat bangunan 27 tingkat yang mana ianya disewakan kepada penyewa, dan pihak PHB telah beli tanah2 panas yang dijangka harga akan melambung dan hasilnya akan dimasukan dalam dana Pelaburan Hartanah Bumiputera...

so kat cnie apa yang aku faham adalah PHB akan cuba beli tanah/bangunan/tanah seluruh Malaysia untuk di sewakan atau jual balik untuk dapatkan keuntungan.so kita melabur dalam PHB dan duit kita tersebut akan dibeli hartanah dimana pelaburan kita hanya base pada DUIT sahaja bukan jenis PEMILIKAN hartanah

pada aku PHB mulakan langkah baik kerana harga hartanah dimalaysia tgh naik dimana

Open 2 komen