Wednesday, April 25, 2012

SENYUM LEBAR....

Salam kengkawan
 

Hari esok(25/4/12) adalah hari yang di tunggu2 oleh aku dan kengkawan lain...yerlah esok leh cucuk gaji..hehehe, esok jugaklah geng2 gomen akan merasa kenaikan 13%  gaji diorg..kat opis aku org sibuk cek dalam sistem baper gaji diorg..aku plak tak boleh nak cek dah 2 hari aku try masuk sistem gaji aku nie..hehehe...


lagi senyum bila ada tunggakan gaji dari januari hingga april nie, lagi 1 tu hanya pelarasan kenaikan 13%..belum lagi di buat pelarasan kenaikan tahunan..dahsyat org gomen nie "sembang"...tak kurang jugak geng swasta..kerajaan dah bagi pelarasan gaji minimum jugak...

esok jugak leh tgk geng2 gomen buat "shoping window" kat bank n amik pemplet kat bank tuk try buat PL...heheh, kutuk org sedap, aku pun PL berlambak....

pada aku kenaikan gaji nie di kira bonus tahun 2012 lah..nak tunggu harga emas naik mmg susah ckit tahun nie sebab klu di lihat pada history lepas tahun 1996,2000,2004 dan 2008.....bila time pilihanraya US harga emas akan menjunam/jatuh...sekarang pun kita dah rasa graf menurun..klu ikut graf pun emas dah jatuh pada tahap pertama dan menghampiri tahap ke dua...mybe akan sampai tahap ke 3 plak...tapi semua benda leh jadi..tup...tup harga emas naik pulak....saper tahu

bulan lepas aku sempat let go l/kurang 200g kat PG dan beberapa emas perhiasan...adalah untung dalam 25% jer.....tp klu aku jual pada November 2011 aku boleh untung melebihi 40%...heheh mmg aku lambat gi kelas wafi aritu...tp tak per pengalaman mengajar banyak benda tuk masa depan...cewahh!!!!

pada sahabat yang banyak emas kat Ar-Rahnu dan pajak time bulan 11/12 mmg akan termenung sebab dah 5 bulan harga tak naik2 lagi..nak overlap camner....ingat geng standby duit bayar upah....

sekali lagi aku ingatkan kengkawan dan aku sendiri..klu nak buat Ar-Rahnu tu..kita pinjam 40% atau 50% jer...klu nak overlap mmg tak ada masalah....

sejak 2 menjak nie aku jadi mcm anti Ar-Rahnu plak..bukan bro!!!! jgn salah sangka...aku nak ingatkan jer...ramai dah yang tergadai dah sebab Ar-Rahnu nie...mmg ramai aku lihat sedar pasal emas nie...tp ilmu terlalu cetek...ikut orang jer..orang cakap pajak emas kemudian beli lagi..ramai yang ikut...sudahnya nak bayar upah pun penat....tp tak kurang yang bijak...

emm oklah...leh tidur senyum geng gomen malam nie.... :)

Thursday, April 19, 2012

KELAS TEKNIKAL EMAS DAN SILVER

Salam kengkawan

pada 15/4/2012 aku ada join satu bengkel kelas teknikal graf emas dan silver anjuran saudara Wafi yang di adakan di KL...lama sungguh aku merancang nak join kelas wafi nie...

sebelum nie aku perhatikan geng2 pakar graf akan cakap " tunggu dulu jgn beli..dia akan jatuh lagi" ..."beli sekarang, emas akan naik sekian harga"....kadang2 aku tanya mcm mana diorg nie leh tau harga emas/silver nie naik or jatuh...so aku tekadkan tuk ke kelas wafi...sebab selama nie aku beli emas time aku ada duit...mmg ramai yg kata mcm tu...tp aku nak lebih advance iaitu aku nak beli time yg betul tuk max kan keuntungan aku...

lagi 1, aku rasa tak sedap hati pasal Ar-Rahnu nie...klu kita kira l/kurang 1% interest setiap bulan...klu 11 bulan dah jadi 11%...aku rasa nie lebih tinggi dari Personal Loan (PL)..lagi2 ramai geng yg dah max 150k di Ar-Rahnu...

150k x 11% = RM 16,500

150k + 16,500 = RM 166,500

RM 16,500 ini adalah interest yg perlu di bayar oleh kita...klu emas naik mmg oklah boleh overlap..tp kena amik kira dia jatuh jugak....

berbalik ke dalam kelas teknikal graf emas dan silver..........



kelas dimulakan pada jam l/kurang 9.30 pagi dan habis l/kurang 5 ptg...mmg banyak perkongsian ilmu...kat kelas tu aku tahu banyak perkara pasal baca graf nie...

dapat download graf, tahu apa di maksudkan kaki panjang, kaki pendek....dan apa itu "FIBONACHI NUMBER" or nombor magic....

sedikit sebanyak barulah aku tahu nombor2 fibo nielah yang di gunakan oleh geng2 pakar tuk tentukan harga turun naik...dalam kelas mmg wafi suka dera oranglah ( tgk pic di bawah)....kena buat banyak latihan....kajian dari tahun 1996 hingga tahun 2012....dahsyat....tp Fibo number mmg HEBAT !!!...

apa nombor fibo tu..heheh, korang pegilah kelas wafi tu..klu aku highlight pun bukan korang faham pun nak guna camner... :)


dalam kelas nie jugak wafi telah ajar satu teknik gabungan SILVER dan EMAS, sebelum nie aku hanya tahu beli emas dan pajak jer...so kali nie mmg ini yang aku nantikan tuk max kan pelaburan emas dan silver aku....

dalam teknik nie wfi telah create satu Excell dimana kita boleh kira bila masa tuk kita beli emas kemudian pajak di Ar-Rahnu dan bila masa kita harus beli silver dan jual balik silver tuk beli emas plak.....ianya boleh bertahan selama 5 tahun tanpa membayar upah simpan...nak excell tu ngan aku mmg tak dapatlah...hanya wafi jer leh bagi..

   beli emas --> pajak emas --> beli silver --> jual silver --> tebus emas
urutan di atas nampak mudah..tp ianya perlu menggunakan excell mudah...siap ada baper gram kita harus beli silver lepas pajak emas di Ar-Rahnu...berapa pinjaman Ar-Rahnu yg perlu kita amik...

ok tip berguna tuk geng yg Tegar Ar-Rahnu nie, Jgn aplly 70% pinjaman, mmg akan dapat duit yg banyak tetapi klu nak overlap akan bermasalah jika emas turun...so di nasihatkan kurangkan kepada 40%-50% jer pinjaman...so bila nak overlap korang boleh 'up' kan ckit..so tak kan ada masalah emas ko dalam Ar-Rahnu tu...

post aku kali nie dah mcm promote plak kelas wafi nie....hahah tp mmg aku rekmen pada kengkawan tuk ke kelas wafi nie....dengan pengalaman Forex berbelas tahun mmg otai...

So,mesti korang akan tanya aku apa planing aku...so aku dalam perancangan menebus semula emas2 aku di Ar-Rahnu dan clearkan hutang2...pastu barulah aku buat skill yang di ajar......

so sesiapa yg rasa berminat nak gi tapi tak tau nak contack wafi nie leh PM ajer jer..aku rekmen....

sebelum ke kelas wafi sebenarnya pada 14/4/2012 ari sabtu aku ada TT ngan beberapa geng di Restoran Sekincan ikan bakar sri Gombak...ada 6 orang ke semuanya dan geng paling jauh adalah bro syed dari Qatar...ke dua jauh pulak...akulah dari Taiping...hehehe..mmg layan ikan bakar tu...pada brader mie TQ belanja aku makan aritu....


Friday, April 13, 2012

TAMBAH LAGI STOK IKAN KELISA

 Salam Kengkawan


Sebelum nie pada post lepas on oct 2011 aku hanya berani tuk melabur 20 anak ikan kelisa highback jer yang saiz antara 3-4 inci dengan harga RM 400 seekor..kemudian ada saving ckit dan untung pelaburan lain aku ambil risiko tuk beli plak ikan kelisa bluebase

pada 11/4/2012 aku dgn member aku David n Mr Poh ajak tgk ikan Grossback yang telah berusia hampir 3 tahun di Pantai Remis..sampai2 jer Rumah kedai aku di pelawa masuk tgk ikan oleh satu lelaki cina nama aku lupa..hahaha..yerlah aku panggil dia u jer time deal..

                                                            Tokey ikan
 
 bila aku masuk jer umah cina nie..peh!!! nie umah ker kedai aquarium..hahaha setiap sudut ada aquarium...klu ikutkan hati mmg aku nak amik semua ikan tokey nie..memang dari baka yang baik dan semua ciri-ciri idaman malaya ada pada ikan tu...hehe..klu aku sebut pasal 'chu'..mmg korang tak mahir..lain yang mmg berurusan dengan ikan nie mmg akan tau apa ciri2 yang perlu ada oleh pelabur

 





 so, aku yang kekurangan modal hanya amik 10 ekor sahaja dengan modal lebih 50k ++ ..hahaha dulu aku mmg rasa gila pelaburn nie...betul2 high risk tp sebelum aku beli aku bawak team pakar ikan nie yg betul2 teror dalam bab ikan nie....Mr Poh dan David yang dah lama join pelaburan nie...

pada 12/4/2012 aku sekali lagi pergi ke Rumah cina tu tuk packing dan bawa masuk ke kolam..peralatan seperti tong oksigen dan plastik aku bawak sekali untuk standby...

masa untuk packing



                                                    otai tgh pack n isi oksigen

saiz ikan yang aku beli nie l/kurang 18 inci panjang dia..harga seekor l/kurang 6k..market value antara 10k-15k per ekor..

masa tuk masuk kolam





lepas sampai ke kolam l/kurang jam 6 ptg..ikan di lepaskan sementara dengan plastik2 sekali...sebab apa? sebab nak bagi ikan bertenang dan ilangkan pening kepala dia..hahaha, lepas 30 minit barulah di buka plastik dan di campurkan ckit air kolam dan perlahan2 barulah di lepaskan ikan kelisa ke kolam....masa nielah bateri H/P aku weak dan tak boleh nak snap pic lagi...
video


klu rumah kita ada teknik flipping...klu ikan aku tak tau teknik apa..bahasa mudah..aku tunggu investor untuk beli..harga aku letak 9k paling bawah..heheh ok ker...

apa pun korang lain jerlah pic2 kat atas tu....

PROJEK RUMAH LELONG,TANAH DAN IKAN KELI

Salam Kengkawan

aku rasa mcm2 projek dalam kepala aku tuk tahun 2012 nie. banyak sumber aku cari dan kaji.. melalui internet or tanya otai2. nie semua pasal azam 2012 aku tu...

baru2 nie aku berangan nak beli umah lelong dan aku balik JB naik moto jer tp lepas tgk umah aku rasa umah tu tak sesuai tuk invest kerana perlu buat renovation yg banyak..klu korang nak tgk umah2 tu silalah ke post yang lepas tu...lepas tu aku tgk tanah pulak kat Trong Taiping, siap aku redah sungai ngan member aku tuk ke tanah tu yng berkeluasan 5 ekar lebih...harga tuan bagi dalam 150k..tp tanah tu perlu di bersihkan tuk tanam sawit or getah..

tup2... tak jadi plak coz aku dapat peluang beli ikan kelisa pulak..heheh..nantilah aku bukak post pasal projek ikan kelisa plak...nie pun baru balik dari amik ikan tu dan masuk kolam
jom tgk pic tanah yg aku gi tgk tu...


                                           geng kena tukar kasut but

                                    kaw tanah dalah atas bukit tu...

cerita ke dua plak...
Pada bulan akhir januari aritu aku ada perancangan tuk join biz ikan keli ngan member aku, so member aku mulakan dulu dan aku akan menyusul..aku tgk mmg busy ckit dari urusan beli benih ikan sampailah kerja2 angkut makanan palet ikan tu...jom tgk pic

                                  ( berguna jugak keta aku nie buat angkat anak ikan)



                                   rendamkan dulu sebelum lepaskan
                                     time lepaskan ikan....
                                               anak ikan yang di lepaskan...

selepas 2 bulan...April 2012





mmg menarik tgh hasil ikan sudah membesar...dalam jadual ikan boleh jual lagi 1 bulan lebih....lepas nie boleh aku buat pesta ikan bakar plak..klu kita tengok sekarang pasaran ikan kelisa semakin sedikit dan permintaan semakin tinggi dan harga ikan keli pun dah melambung tinggi...

klu tgk kat tesco harga ikan hidup RM 5.99 perkg dan yang dah siap siang harga RM 7.99 perkg...harap projek nie menjadi....